Prawdziwe niebo w g臋bie 馃挋馃挌馃挍馃挏
Nareszcie co艣, co mo偶na
pa艂aszowa膰 bez wi臋kszych wyrzut贸w sumienia i nie modli膰 si臋, by posz艂o w cycki.
No... chyba, 偶e chcesz zrobi膰 i zje艣膰 ca艂膮 blach臋 馃槉 Robi si臋 szybko, o ile
posiadasz blender. Doskonale nadaje si臋 do kawy, ale te偶 wtedy, gdy nachodzi
Ci臋 ochota na s艂odkie. To prawdziwy good mood food! 馃槏
Czego potrzebujesz?
- 2 ma艂e jab艂ka
- 8 艂y偶ek sezamu
- 2 艂y偶ki ziaren s艂onecznika
- 1 艂y偶eczka nasion dyni
- gar艣膰 migda艂贸w
- gar艣膰 orzech贸w w艂oskich
- 2 艂y偶ki miodu
- 2 艂y偶ki suszonej 偶urawiny
- wi贸rki mas艂a klarowanego lub oleju kokosowego (oko艂o 3 艂y偶eczki)
- szczypta soli
- 1/3 艂y偶eczki prawdziwej wanilii
- 1/2 艂y偶eczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie ziarna wrzucam do pojemnika blenduj膮cego i miel臋,
a偶 dobrze si臋 rozdrobni膮. Nast臋pnie dodaj臋 mi贸d, wanili臋, szczypt臋 soli (lubi臋
s艂odki smak 艂膮czy膰 z sol膮) i 艂y偶eczk臋 mas艂a. Zn贸w blenduj臋. Gdy masa osi膮gnie
konsystencj臋 ciastoliy (zbija si臋 wtedy w kulk臋), wyk艂adam 3/4 masy na sp贸d
dw贸ch naczy艅 偶aroodpornych (u mnie by艂y to takie 10*15 cm). Na to uk艂adam
pokrojone jab艂ka, posypuj臋 cynamonem i 偶urawin膮. Pozosta艂膮 resztk膮
ciasta przykrywam wierzch i uk艂adam wi贸rki mas艂a. Wk艂adam do nagrzanego
piekarnika i piek臋 20 min. w 180 stopniach. Ten krok jest czysto pro forma. W
ko艅cu wszystkie sk艂adniki s膮 gotowe do
spo偶ycia od zaraz. Ale ja lubi臋, gdy jab艂ka si臋 nieco rozpadaj膮, a masa robi
si臋 chrupi膮ca. Poza tym, pieczenie wydobywa z orzech贸w wi臋cej aromatu 馃槏 Smakuje ob艂臋dnie,
dlatego uwaga: nie pr贸buj masy orzechowej przed doko艅czeniem przepisu 馃槀馃槀馃槀
B臋dzie mi mi艂o, je艣li w komentarzu dasz zna膰, czy m贸j wpis Ci臋 zainspirowa艂 馃槝 S艂odkiego 艂asuchowania! I najlepszego w Dniu Kobiet 馃挋馃挌馃挍
Oj, ale mi smaka narobi艂a艣. Pojad艂abym :)
OdpowiedzUsu艅Powiem Ci, 偶e najlepsze (pr贸cz smaku oczywi艣cie) jest to, 偶e przygotowanie nie zajmuje wi臋cej ni偶 5 minut. I je艣li nie masz ochoty czeka膰 na pieczenie, ten krok te偶 mo偶na omin膮膰 馃槏馃槏馃槏 W艂a艣nie to lubi臋 w swoich kuchennych odkryciach - 偶e s膮 dostosowane do moich potrzeb (zdrowe, szybkie, s艂odkie 馃槏)
Usu艅Robi臋 bardzo podobn膮 szarlotk臋, tylko jej nie piek臋, a same jab艂ka pra偶臋 na patelni. Ale w sumie, pieczenie to dobra opcja, bo jab艂ka na patelni trzeba pilnowa膰, a w przypadku pieczenia - nic nas nie interesuje czyli jest mniej pracy :) Z pewno艣ci膮 skorzystam z Twojego przepisu. Dzi臋ki za inspiracj臋 :)
OdpowiedzUsu艅Ale Twoja propozycja te偶 ma swoje plusy - jak dodasz upra偶one jab艂ka, nie musisz ju偶 piec 馃槏馃槏馃槏 To jest wersja dla wyj膮tkowych 艂asuch贸w 馃槏
Usu艅Powiem tak: za tak膮 tradycyjn膮 szarlotk膮 nie przepadam. Natomiast to, co tutaj proponujesz poruszy艂o moj膮 wyobra藕ni臋 i obiecuj臋 wypr贸bowa膰 :) Jab艂uszka i cha艂wa? Hmmm... zaciekawi艂a艣 mnie. Kolejny przepis, kt贸ry dzi艣 drukuj臋 do u偶ytku. Dzi臋kuj臋 :)
OdpowiedzUsu艅Bardzo mi mi艂o, 偶e Ci臋 zaciekawi艂am. Mam nadziej臋, 偶e Ci zasmakuje tak jak mi 馃構
Usu艅Ale fajny przepis! Musz臋 spr贸bowa膰.
OdpowiedzUsu艅Super 馃槃 Daj zna膰, jak si臋 ten przepis sprawdzi艂 u Ciebie. Koniecznie!
Usu艅Cudowne! <3
OdpowiedzUsu艅Cudowne jest to, 偶e mo偶na si臋 ni膮 objada膰 bez wi臋kszych wyrzut贸w sumienia. Do tego robi si臋 migiem 馃槍
Usu艅Taka zdrowa wersja szarlotki. Jednak kruszonka by si臋 przyda艂a. Uwielbiam wszelkie szarlotki
OdpowiedzUsu艅Masz racj臋, 偶e szarlotka bez kruszonki to tylko po艂owa smaku 馃槒 Dlatego cz臋艣膰 cha艂wowego spodu zostawi艂am do pokruszenia na g贸r臋 馃槍馃槍馃槍
Usu艅Zapisuj臋 :)
OdpowiedzUsu艅Bardzo mi mi艂o 馃構
Usu艅Pysznie wygl膮da, kocham szarlotki :)
OdpowiedzUsu艅Ja te偶! Do tego lubi臋 kombinowa膰. Nie zawsze co艣 dobrego z tego wychodzi, ale tym razem si臋 uda艂o 馃構馃構馃構
Usu艅To Ci cudo! Pozdrawiam, Daria xx
OdpowiedzUsu艅:)
Usu艅I tu mnie masz! Szarlotk臋 ub贸stwiam, na cha艂wowym spodzie nigdy nie pr贸bowa艂am, ale na sam膮 my艣l cieknie mi 艣linka :)
OdpowiedzUsu艅Najbardziej w tym przepisie lubi臋 to, 偶e nie jest obarczony wyrzutami sumienia, gdy ju偶 przyst膮pisz do realizacji i konsumpcji 馃構
Usu艅Wszelkie wariacje na temat szarlotki uwielbiam!
OdpowiedzUsu艅Warto wi臋c wypr贸bowa膰 przepis :)
Usu艅