Szarlotka na chałwowym spodzie

07 marca



Prawdziwe niebo w gębie 💙💚💛💜

Nareszcie coś, co można pałaszować bez większych wyrzutów sumienia i nie modlić się, by poszło w cycki. No... chyba, że chcesz zrobić i zjeść całą blachę 😊 Robi się szybko, o ile posiadasz blender. Doskonale nadaje się do kawy, ale też wtedy, gdy nachodzi Cię ochota na słodkie. To prawdziwy good mood food! 😍

Czego potrzebujesz?

  • 2 małe jabłka
  • 8 łyżek sezamu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka nasion dyni
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • wiórki masła klarowanego lub oleju kokosowego (około 3 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki prawdziwej wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie:

Wszystkie ziarna wrzucam do pojemnika blendującego i mielę, aż dobrze się rozdrobnią. Następnie dodaję miód, wanilię, szczyptę soli (lubię słodki smak łączyć z solą) i łyżeczkę masła. Znów blenduję. Gdy masa osiągnie konsystencję ciastoliy (zbija się wtedy w kulkę), wykładam 3/4 masy na spód dwóch naczyń żaroodpornych (u mnie były to takie 10*15 cm). Na to układam pokrojone jabłka, posypuję cynamonem i żurawiną. Pozostałą resztką ciasta przykrywam wierzch i układam wiórki masła. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 min. w 180 stopniach. Ten krok jest czysto pro forma. W końcu  wszystkie składniki są gotowe do spożycia od zaraz. Ale ja lubię, gdy jabłka się nieco rozpadają, a masa robi się chrupiąca. Poza tym, pieczenie wydobywa z orzechów więcej aromatu 😍 Smakuje obłędnie, dlatego uwaga: nie próbuj masy orzechowej przed dokończeniem przepisu 😂😂😂


Będzie mi miło, jeśli w komentarzu dasz znać, czy mój wpis Cię zainspirował 😘 Słodkiego łasuchowania! I najlepszego w Dniu Kobiet 💙💚💛

Możesz też polubić

22 komentarze

  1. Oj, ale mi smaka narobiłaś. Pojadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że najlepsze (prócz smaku oczywiście) jest to, że przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut. I jeśli nie masz ochoty czekać na pieczenie, ten krok też można ominąć 😍😍😍 Właśnie to lubię w swoich kuchennych odkryciach - że są dostosowane do moich potrzeb (zdrowe, szybkie, słodkie 😍)

      Usuń
  2. Robię bardzo podobną szarlotkę, tylko jej nie piekę, a same jabłka prażę na patelni. Ale w sumie, pieczenie to dobra opcja, bo jabłka na patelni trzeba pilnować, a w przypadku pieczenia - nic nas nie interesuje czyli jest mniej pracy :) Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Twoja propozycja też ma swoje plusy - jak dodasz uprażone jabłka, nie musisz już piec 😍😍😍 To jest wersja dla wyjątkowych łasuchów 😍

      Usuń
  3. Powiem tak: za taką tradycyjną szarlotką nie przepadam. Natomiast to, co tutaj proponujesz poruszyło moją wyobraźnię i obiecuję wypróbować :) Jabłuszka i chałwa? Hmmm... zaciekawiłaś mnie. Kolejny przepis, który dziś drukuję do użytku. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że Cię zaciekawiłam. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje tak jak mi 😋

      Usuń
  4. Ale fajny przepis! Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 😄 Daj znać, jak się ten przepis sprawdził u Ciebie. Koniecznie!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cudowne jest to, że można się nią objadać bez większych wyrzutów sumienia. Do tego robi się migiem 😌

      Usuń
  6. Taka zdrowa wersja szarlotki. Jednak kruszonka by się przydała. Uwielbiam wszelkie szarlotki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, że szarlotka bez kruszonki to tylko połowa smaku 😏 Dlatego część chałwowego spodu zostawiłam do pokruszenia na górę 😌😌😌

      Usuń
  7. Pysznie wygląda, kocham szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Do tego lubię kombinować. Nie zawsze coś dobrego z tego wychodzi, ale tym razem się udało 😋😋😋

      Usuń
  8. Anonimowy05:06

    To Ci cudo! Pozdrawiam, Daria xx

    OdpowiedzUsuń
  9. I tu mnie masz! Szarlotkę ubóstwiam, na chałwowym spodzie nigdy nie próbowałam, ale na samą myśl cieknie mi ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej w tym przepisie lubię to, że nie jest obarczony wyrzutami sumienia, gdy już przystąpisz do realizacji i konsumpcji 😋

      Usuń
  10. Wszelkie wariacje na temat szarlotki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Polub mnie Facebooku

Flickr Images